Proteinele

NutriențiiLeave a Comment on Proteinele

Proteinele

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt molecule formate din aminoacizi  care sunt legați de un tip de legătură cunoscută sub numele de legături peptidice. Ordinea și dispunerea aminoacizilor depind de codul genetic al fiecărei persoane. Toate proteinele sunt formate din:

  • carbon
  • hidrogen
  • oxigen
  • azot

Și majoritatea conțin, de asemenea, sulf și fosfor.

Proteinele reprezintă aproximativ jumătate din greutatea țesuturilor corpului și sunt prezente în toate celulele corpului, pe lângă participarea la practic toate procesele biologice care apar.

Funcții proteice

Dintre toate biomoleculele, proteinele joacă un rol fundamental în organism. Sunt esențiale pentru creștere , datorită conținutului lor de azot, care nu este prezent în alte molecule, cum ar fi grăsimile sau carbohidrații . Contribuie la întreținerea diferitelor țesuturi sau componente ale corpului, precum sucuri gastrice, hemoglobină, vitamine, hormoni și enzime. De asemenea, ajută la transportul anumitor gaze prin sânge, cum ar fi oxigenul și dioxidul de carbon .Funcționează ca tampoane pentru a menține echilibrul acid-bază și presiunea oncotică plasmatică.

Alte funcții mai specifice sunt, de exemplu, cele ale anticorpilor , un tip de proteine ​​care acționează ca o apărare naturală împotriva posibilelor infecții sau agenți externi; colagen, a cărui funcție de rezistență face esențială în susținerea țesuturilor sau a miozinei și actinei, două proteine ​​musculare care fac posibilă mișcarea, printre multe altele.

proprietăţi

Cele două proprietăți principale ale proteinelor, care permit existența lor și îndeplinirea corectă a funcțiilor lor, sunt stabilitatea și solubilitatea .

Primul se referă la faptul că proteinele trebuie să fie stabile în mediul în care sunt depozitate sau în care își îndeplinesc funcția, astfel încât timpul de înjumătățire să fie cât mai lung posibil și să nu genereze neplăceri în organism.

În ceea ce privește solubilitatea, se referă la faptul că fiecare proteină are o temperatură și un pH care trebuie menținute astfel încât legăturile să fie stabile.

Proteinele au și alte alte proprietăți secundare, în funcție de caracteristicile chimice pe care le posedă. Acesta este cazul specificității (structura sa face ca fiecare proteină să îndeplinească o funcție specifică și concretă diferită de celelalte și funcția pe care o pot avea alte molecule), tamponarea pH-ului (ele se pot comporta ca acizi sau ca bazice, în funcție de dacă pierd sau câștigă electroni și determină menținerea pH-ului unui țesut sau compus din corp la nivelurile corespunzătoare) sau capacitatea electrolitică care le permite să treacă de la poli pozitivi la poli negativi și invers.

Clasificarea proteinelor

Proteinele sunt capabile să fie clasificate în funcție de forma lor și în funcție de compoziția lor chimică. În funcție de forma lor, există proteine ​​fibroase (alungite și insolubile în apă, cum ar fi keratina, colagenul și fibrina), globulare (sferice și compacte ca formă și solubile în apă. Acesta este cazul majorității enzimelor și anticorpilor , precum și anumiți hormoni), și amestecate, cu o parte fibrilară și o parte globulară.

tip

În funcție de compoziția lor chimică, există proteine ​​simple și proteine ​​conjugate , cunoscute și sub denumirea de heteroproteine. Cele simple sunt împărțite la rândul lor în scleroproteine ​​și sferoproteine.

nutriție

Proteinele sunt esențiale în dietă. Aminoacizii care îi formează pot fi esențiali sau neesențiali. În cazul primelor, acestea nu pot fi produse de către organism singur, deci trebuie să fie dobândite prin alimente. Acestea sunt necesare mai ales la persoanele în vârstă în creștere, cum ar fi copiii și adolescenții, precum și la femeile însărcinate , deoarece fac posibilă producerea de noi celule.

Alimente bogate în proteine

Sunt prezenți în principal în alimente de origine animală, cum ar fi carne, pește, ouă și lapte . Dar sunt și în alimente vegetale, cum ar fi soia , leguminoasele și cerealele, deși într-o măsură mai mică. Aportul său oferă organismului 4 kilocalorii pentru fiecare gram de proteine. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top