.jpg)
Mâncarea sănătoasă se adresează atât tipului de alimente consumate, cât și obiceiurilor alimentare urmate.
Mâncarea sănătoasă nu depinde numai de tipul de aliment care este consumat, dar obiceiurile și preferințele care sunt urmate atunci când vine vorba de alimentație îndeplinesc un rol important pentru a menține o sănătate bună. Este la fel de necesar să cunoaștem alimentele care raportează beneficii ca cele mai nocive sau mai puțin recomandate, astfel încât să se poată stabili o dietă variată și echilibrată care să nu excludă nutrienții , vitaminele și mineralele necesare organismului pentru a-și îndeplini funcțiile. .
Hrănirea nu trebuie luată doar ca acțiune de obținere a energiei necesare zi de zi, deoarece suma consumului de produse sănătoase și obiceiuri bune poate ajuta la păstrarea sănătății și la prevenirea bolilor.
Deși există o serie de recomandări generale privind bunele obiceiuri alimentare, inclusiv numărul de mese recomandate, rutina zilnică include responsabilități și angajamente de tot felul (profesionale, personale etc.) care o fac de multe ori imposibilă.
Alți factori, cum ar fi cultura și obiceiurile din sfera teritorială sau familială, pot compromite, de asemenea, monitorizarea completă a tuturor recomandărilor privind practicile sănătoase legate de alimente. Cu toate acestea, chiar dacă aceste orientări nu pot fi respectate pe deplin, este important să încercați să le urmați cât mai mult posibil. Următoarele opțiuni pot fi considerate bune practici alimentare :
- Consumați fructe și legume : Deși acest lucru are mai mult de-a face cu stabilirea a două exemple de alimente sănătoase, este important să faceți consumul de fructe și legume un obicei, deoarece acestea conțin majoritatea vitaminelor și nutrienților esențiale pentru buna funcționare a organismului.
- Consumați o dietă variată și echilibrată : Aproape niciun aliment nu trebuie exclus din alimentația sănătoasă. Unele alimente sunt mai sănătoase decât altele, dar cheia este să acorde prioritate și să crească consumul de produse sănătoase, reducând în același timp aportul altor alimente care, atunci când sunt consumate în exces, pot fi dăunătoare. Dieta mediteraneană este un exemplu clar de regim alimentar variat și echilibrat.
- Mâncați cinci mese pe zi : Experții recomandă cinci, dar responsabilități personale și profesionale diferite pot îngreuna respectarea deplină a acestei orientări. Important este să nu distanțați mesele în timp pentru a evita mâncarea.
- Ingera cantități mici : Aceasta va depinde de tipul de mâncare, deoarece nu se va mânca la micul dejun ca la prânz. Nu este vorba de a-ți fi foame, ci de a evita mâncarea cu chef, deoarece metabolismul funcționează cel mai bine cu cantități mici.
- Stabilirea unui program regulat pentru mese : Această măsură va favoriza în mod natural autocontrolul, deoarece pofta de mâncare va fi reglementată de programul meselor și nu invers. În plus, diferența dintre mese sau gustări crește riscul consumului de alimente hipercalorice.
Exemple de rețete sănătoase
Alegerea alimentelor prietenoase pentru sănătate nu trebuie să fie în contradicție cu consumul gustos. Mai jos sunt prezentate o serie de rețete care arată că nu există nicio contradicție între a mânca sănătos și bogat:
Spanac cremă
Faptul că sunt o sursă de fibre , vitamine și fier face din spanac una dintre cele mai sănătoase legume . În plus, faptul că este sărac în carbohidrați poate fi consumat în orice dietă.
Tartare de somon
Somonul este unul dintre cele mai de pește bogat în acizi grași omega 3 , care ajuta la scaderea colesterolului si a preveni si cardiovasculare ISEASE . De asemenea, ajută la menținerea funcționării corecte a creierului.
Pui de curry
Carnea albă, cum ar fi puiul sau curcanul, este foarte bogată în proteine și are mai puține grăsimi saturate decât alte tipuri de carne . Au un conținut ridicat de fosfor, potasiu, acid folic și niacină, elemente esențiale pentru buna funcționare a sistemului digestiv și în procesul de transformare a alimentelor în energie.
Crema de fasole verde și ciuperci
Fasolea verde este o leguminoasă care are o valoare nutritivă mare și aduce multe beneficii. Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, conțin vitamina A , B, C și K, precum și fosfor de magneziu, potasiu și calciu . Ciupercile , pe de altă parte, ies în evidență pentru conținutul ridicat de fier și pentru a ajuta la stimularea creierului și a activității nervoase .
Fideuá
Este unul dintre preparatele tipice din dieta mediteraneană. Valoarea sa principală constă în aportul său mare de grăsimi, carbohidrați și proteine , elemente esențiale pentru obținerea energiei necesare în zi cu zi. În plus, este o rețetă cu conținut scăzut de calorii, deci poate fi inclusă și în orice dietă.