Beneficile Cromului pentru organism

VitamineLeave a Comment on Beneficile Cromului pentru organism

Beneficile Cromului pentru organism

Ce este cromul ?

Cromul este un mineral de care organismul tău necesită numai în cantități foarte mici. Cantități de ordinul micrograme.

Este un mineral esențial care nu este produs de organism și trebuie obținut din alimente.

ALIMENTE SANATOSE CU CROM

Acesta ajută la transferul glucozei și al lipidelor din sânge în celule pentru a fi folosit în sintetizarea carbohidraților, proteinelor si al grăsimilor . Cu alte cuvinte accelerează absorbția glucozei (zahăr din sânge) în celule, astfel încât acesta poate fi “ars” și transformat în energie.

Tipuri de crom

Există mai multe tipuri de crom în natură, cromul prezent în alimente este cromul trivalent “cromul III”.  Aproximativ un procent de 2% din cromul ingerat (III) este absorbit, restul fiind eliminat prin fecale. Cromul industrial se numește crom VI, este toxic și nu trebuie confundat cu cromul nutrițional. Cromul III nu poate înlocui cromul VI în alimente în sau corpul uman.

Funcțiile cromului în corpul uman.

Cromul acționează ca un amplificator al acțiunii la insulină și este cunoscut ca factor de toleranță la glucoză. Insulina este un hormon fundamental în metabolismul glucidelor, lipidelor și al proteinelor. Cromul în organism acționează asupra receptorului insulinei, amplificând acțiunea acestuia și stimulând absorbția glucozei și aminoacizilor din celule. 

 Deficitul de crom

Deficitul sever de crom este una dintre cauzele intoleranței la glucoză si rezistența la insulină. Acest deficid de crom poate genera și probleme sau afecțiuni oculare. Prin urmare nivelul scazut de crom în organism marește riscul de glaucom.

Problemele deficitului acestui mineral se datorează, de obicei, consumului ridicat de alimente rafinate cum ar fi:

  • consumului crescut de dulciuri ;
  • alimentelor cu multă grăsime saturată ;
  • infecții ;
  • exercițiu intens și brusc
  • sarcina și alăptarea
  • situații de stres (traume fizice)

Deși cerințele sunt relativ scăzute, aproape un sfert din populație prezintă efectele deficitului de crom.

Unde îl gasim ?

 Una dintre cele mai bune opțiuni pentru a asigura un aport adecvat de crom este prin suplimentare. Acestea din urma cresc colesterolul “bun” HDL , pot scadea trigliceridele si nivelul total de colesterol celor cu diabet si glicemie mare.

Alimente

Cromul se găsește în proporție mare în :

ALIMENTE SANATOSE CU CROM
  • drojdia de bere
  • în stridii
  • boabe de grâu integral (germeni și tărâțe)
  • mere
  • banane
  • spanac
  • ciuperci
  • ciuperci
  • cărnie
  • ardeiul negru

Suplimente

Unele moduri de a consuma crom trivalent în suplimentele alimentare sunt:

  • HCl de crom
  • nicotinat de crom  
  • picolinat de crom (Picolinat crom a fost formulat pentru a îmbunătăți absorbția de crom)

Concluzie și efecte secundare

Cromul din alimente (mâncare) nu este dăunator. Dar in unele cazuri supralimentarea cu cantitați mari de crom poate cauza afecțiuni stomacale. Excesul de crom poate afecta ficatul, rinichii si in anumite cazuri probleme cardiace.

Efectele secundare:

  • glucoza scăzută în sânge ;
  • cancerului pulmonar sau a insuficienței renale cronice, eczema sau alte boli inflamatorii ale pielii( expunere la crom industrial) ;
  • antiacidele,printre care se numara si carbonatul de calciu interfereaza cu absorbtia cromului;

Cand se recomanda suplimentele?

Suplimentarea cu crom este utilizată pentru a preveni deficiențele acestui mineral. Cromul este un cofactor esențial în acțiunea insulinei și suplimentarea acesteia îmbunătățește controlul glucozei la persoanele care suferă de rezistență la insulină, cum ar fi prediabetul și diabetul de tip 2.

Se consideră că picolinatul de crom poate reduce glucoza plasmatică, rezistența la insulină și riscul de diabet de tip 2. Este, de asemenea, considerat că reduce riscul cardiovascular și riscul de retinopatie sau renopatie asociată cu tensiunea arterială crescută. 

Nu există numeroase studii efectuate asupra diabetului de tip I. Cu toate acestea, studiile existente par să indice că suplimentarea cu crom îmbunătățește, de asemenea, acțiunea insulinei care are nevoie de doze mai mici de insulină în tratamentul acesteia.

Prin îmbunătățirea activității insulinei, suplimentarea cu crom poate scădea grăsimea corporală și crește masa slabă. În ciuda acestui fapt, studiile sunt neconcludente. Deși unele studii confirmă capacitatea sa de a realiza modificări semnificative în compoziția corpului și pierderea în greutate, alte studii nu arată astfel de efecte.

S-a dovedit că suplimentarea cu picolinat de crom previne creșterea în greutate la diabeticii de tip II. Există, de asemenea, un studiu recent la persoanele obeze și supraponderale, care a demonstrat eficacitatea suplimentării cu crom în reducerea greutății corporale.

Este foarte posibil ca aceste rezultate contradictorii să fie legate de existența anterioară a deficiențelor de crom sau a rezistenței la insulină. Motiv pentru care, nu ar exista rezultate la persoane fără deficiențe de crom sau care nu suferă de intoleranță la glucoză. În plus, multe studii care nu au obținut rezultate au fost concepute incorect sau folosesc doze incorecte de crom, ceea ce ar putea fi cauza lipsei de eficacitate.

Cromul este utilizat și în controlul nivelului de glucoză în alte patologii, cum ar fi sindromul ovarian polichistic (PCOS).

Asadar toate acestea fiind spuse nu se recomanda crom pentru slabit!

Beneficiile suplimentelor de crom

Unele studii au arătat capacitatea potențială a cromului de a reduce colesterolul și de a crește HDL (colesterolul bun).

Prin reglarea nivelului de glucoză , cromul poate reduce dorința de dulce în timp ce se urmează dietele de slăbit. De asemenea, este considerat benefic în cazurile de herpes și în îmbunătățirea funcțiilor neurocognitive.

În plus, cromul este utilizat la persoanele care suferă de depresie, pentru a reduce riscul cardiovascular la persoanele care iau medicamente cardiace (beta-blocante) și a fost legat de prevenirea osteoporozei.

Datorită relației sale cu metabolismul insulinei, este de obicei utilizat pentru a îmbunătăți performanța atletică, forța și masa musculară. Deși aceste efecte nu au multe studii care îl susțin, există unele studii care arată îmbunătățiri ale dezvoltării și puterii musculare.

Cantitațile zilnice necesare

Cantitățile zilnice de crom variază între 40 și 200 pg în funcție de individ. Aceasta este cantitatea care se găsește de obicei în produsele multivitaminice.

Pentru a răspunde nevoilor de bază ale unei persoane sedentare, 40 pg / zi pot fi suficiente, în timp ce la persoanele active pot fi necesare cantități de 100-200 pg / zi.

Pe de altă parte, sportivii care efectuează antrenamente intense pot necesita cantități mai mari pentru a combate pierderile și deficiențele de crom.

Pentru a obține toate beneficiile, cromul trebuie luat în timpul mesei, dacă este posibil, atunci când se consumă carbohidrați.

Cele mai active forme biologice sunt cele în care cromul este legat de compuși organici precum aminoacizi, picolinat de crom, polinicotinat de crom și clorură de crom . Fără a uita de drojdia de bere. Formele de crom care au fost cele mai eficiente în îmbunătățirea rezistenței la insulină sunt drojdia de bere și picolinatul de crom .

Dozele terapeutice eficiente variază între 150-1.000 pg de crom pe zi. În cazul pacienților cu diabet de tip 2, dozele eficiente sunt de la 200 pg / zi și maxim cu 1000 pg / zi de crom sub formă de picolinat de crom .

Există factori care inhibă absorbția cromului, cum ar fi consumul insuficient de aminoacizi, consumul ridicat de grăsimi, stresul excesiv și utilizarea prelungită de antiacide. De asemenea , alte ingrediente pot crește absorbția de crom, cum ar fi niacina, glicină , cisteină , acid glutamic și vitamina C .

Măsuri de precauție

Crom forte este considerat sigur în dozele uzuale (aproximativ 50 și 200 pg). Toxicitatea cromului este foarte rară, parțial datorită absorbției reduse la marja sa de siguranță ridicată, de 350 de ori mai mare decât doza uzuală (luând ca referință 200 pg).

Cu toate acestea, cromul in organism poate provoca efecte adverse în doze mai mari de 600 pg / zi. Unele persoane pot suferi de reacții adverse, precum iritații ale pielii, dureri de cap, amețeli, greață, modificări ale dispoziției și afectarea funcției cognitive sau a coordonării.

Diabeticii care se află sub tratament medical (insulină, antidiabetice orale etc.) trebuie să consulte specialistul înainte de a consuma suplimente alimentare cu crom, deoarece poate fi necesară ajustarea dozelor de crom în organism.

Extractele din plante, cum ar fi coada de cal și coaja sacră, consumate mult timp, pot crește toxicitatea cromului prezent în suplimentele alimentare.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că, cromul poate îngreuna utilizarea și metabolizarea fierului iar consumul de crom și zinc împreună ar putea scădea absorbția ambilor nutrienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top