Anabolism și catabolism

NutrițieLeave a Comment on Anabolism și catabolism

Anabolism și catabolism

Metabolismul se împarte în anabolism și catabolism. Anabolismul este o reacție de sinteză în care se consumă energie. Catabolismul este o reacție în cazul în care este eliberat de degradare a energiei. Deși sunt două procese diferite, ele funcționează într-un mod coordonat.

În timp ce anabolismul construiește molecule mari din cele mai mici, catabolismul este o reacție de reducere în care o moleculă complexă este transformată într-una mai simplă.

AnabolismCatabolism
Ce esteFaza în care sunt construite moleculele de care are nevoie corpul.Un proces care descompune moleculele mari din corp în altele mai mici.
Tipul fazeiConstructiv.Distructiv.
EnergieEste consumat de organism.Îl eliberează pentru corp.
ReacţieEndergonic, reducere și sinteză sau construcție.Exergonic, degradant sau distructiv și oxidativ.
MoleculeMoleculele complexe sunt produse din molecule simple.Moleculele simple sunt produse din molecule complexe.
HormoniEstrogenInsulină.Hormon de creștere.Testosteronul.Adrenalină.CortizolCitokineGlucagon
ExempleCând aminoacizii sunt transformați în proteine, glucoza în glicogen și acizii grași în trigliceride.Când proteinele sunt transformate în aminoacizi, proteinele în glucoză, glicogenul în glucoză și trigliceridele în acizi grași.

Ce este anabolismul?

Cuvântul anabolism provine din grecescul ana , care înseamnă „sus” și ballein , pe care îl putem traduce prin „aruncare”.

Anabolismul este una dintre cele două părți în care este împărțit metabolismul, cunoscut și sub numele de biosinteză.

Anabolismul este o reacție chimică constructivă în care moleculele complexe sunt sintetizate din cele mai simple, care pot fi organice sau anorganice. Astfel, moleculele pot crește și se pot reînnoi sau pot fi stocate ca rezerve de energie .

Acest proces de construcție metabolică , în care se consumă energie pentru a obține molecule mari de la cele mai mici, este posibil datorită aportului energetic al adenozin trifosfatului (ATP).

În aceste reacții, oxidații compuși sunt reduși. Prin anabolism, ființele vii pot forma proteine ​​din aminoacizi și astfel mențin țesuturile corpului.

Funcțiile anabolismului

  • Creșteți masa musculară.
  • Formați componentele celulare și țesuturile de creștere.
  • Stocați energia.

Etapele anabolismului

  1. În prima etapă se produc precursori, cum ar fi aminoacizii, monozaharidele și altele.
  2. Precursorii sunt apoi activați, folosind energia din adenozin trifosfat (ATP).
  3. În a treia etapă, sunt produse molecule mai complexe, cum ar fi proteine, polizaharide, lipide și acizi nucleici.

Ce este catabolismul?

Catabolismul este un cuvânt care provine din greaca kato , care înseamnă „în jos”, și ballein , care înseamnă „a lansa”.

Catabolismul este partea procesului metabolic în care diferiți nutrienți organici sunt degradați, reduși sau oxidați la formele lor cele mai simple, astfel încât organismul să le asimileze și să le transforme în energie. Această energie este esențială pentru funcționarea anabolismului.

Energia eliberată este stocată în molecule de adenozin trifosfat (ATP) și astfel celula poate efectua acțiuni vitale, cum ar fi contracția musculară și sinteza moleculelor.

Este o fază distructivă de reducere în cazul în care, dintr – o moleculă organică complexă, cum ar fi carbohidrați și lipide, altele mai simple , cum ar fi H 2 O, CO 2 , se obțin acid lactic sau amoniac.

Un proces catabolic este digestia , în care complexe moleculare mari sunt descompuse și transformate în forme mai simple, astfel încât să poată fi utilizate ca materie primă și energie în procesele anabolice. Prin urmare, digestia este esențială pentru ca anabolismul să funcționeze corect.

Bacteriile sunt adesea capabile să metabolizeze fierul și sulful.

Funcțiile catabolismului

  • Degradează nutrienții organici.
  • Extrageți energia chimică din substanțele nutritive degradate pentru a fi utilizate de către organism.
  • Hrănește organismul folosind țesuturi atunci când există o lipsă de alimente.

Etapele catabolismului

  1. Moleculele organice mari, cum ar fi proteinele, polizaharidele sau lipidele, sunt degradate în aminoacizi, monozaharide și acizi grași.
  2. Moleculele mici sunt transportate în celule și se transformă în molecule chiar mai simple, eliberând energie în timpul procesului.
  3. În cele din urmă, coenzimele din lanțul de transport al electronilor sunt oxidate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top